söndag 4 augusti 2013

Ny kategori: Museihem - Hallwylska Palatset

Nu tycker jag att det är dags för en ny kategori igen här i bloggen. Jag har valt att kalla den museihem och i denna ämneskategori har jag tänkt låta er bli inspirerade av alla de fina, äldre svenska hem som pga sina ägares betydelse för samhället har blivit museum. Först ut är Hallwylska Palatset som ligger på Hamngatan i Stockholm.

Fasad på innergården med fönsterparti och balkong mot vardagssalongen. Salongen var Wilhelminas arbetsrum och där hon även tog emot visiter.

Fasaden på innergården
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet


Vardagssalongen, som har ett stort fönsterparti och balkong mot innergården, användes av Wilhelmina som arbetsrum. Här tog hon även emot visiter. I det Hallwylska hemmet fanns inga bestämda mottagningstider men visiter skulle helst föranmälas per telefon eller påannonserade betjänten besöket med ett visitkort. Wilhelmina satt alltid vid kortändan av bordet mitt i rummet..


Vardagssalongen
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet
 

Sängarna i sovrummet, som är av samma modell som i gästrummen, är placerade i en grund alkov med omgivande garderober med insvängda dörrar. Möbleringen följer samma schema som i gästrummen, dvs. nytillverkade tvättbord, rakspeglar, schweiziska sittmöbler och svenska byråer från 1700-talets andra hälft. På väggarna syns väggtapeter målade på duk som föreställer romantiska flodlandskap på mytologiska teman.

Sovrummet
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet


Gästrummen ligger i fil med fönster mot Hamngatan. Varje rum har en dörr till korridoren som går mellan gästrummen och sängkammaren plus en dörr till intilliggande gästrum, som gör att de kan kombineras i sviter. Inredningen är lika i varje rum I gästrummen förvaras också merparten av den samling av svenskt måleri som Wilhelmina ärvde av sina föräldrar och som de samlat under 1840-80-talen.

Gästrum
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet
 

Köket, som till hälften ligger under marknivå, var mycket modernt för sin tid. Redan tio år efter inflyttningen 1898 renoverades det och ersattes med kalkstensplattor, väggar med bröstpanel av ek och stora vita kakelplattor. Även taket kaklades med samma vita kakelplattor. Skafferiet fick ett inbyggt isskåp. 1929 inköptes två elektriska kylskåp.

Köket
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet
 

Det pampigaste rummet i palatset är Stora salongen. I blickfång på fönsterväggen mot Hamngatan syns en öppen spis i belgisk marmor. Över den finns en oval marmorrelief, av vit italiensk Carraramarmor. Reliefen visar Prometheus som ger människorna elden. Alla relieferna är skulpterade av Gusten Lindberg på beställning av Wilhelmina von Hallwyl.

Stora Salongen
Foto: Ingalill Snitt för Hallwylska Museet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar